Wat is een situatieschets?

Een situatietekening is een tekening van een terrein met daarop aanwezige bebouwing. Hierbij wordt duidelijk hoe en waar gebouwen op de kavel staan. Ook aangelegen delen zoals de wegen, sloten en aanliggende bebouwing worden hierbij verwerkt. Soms wordt dit duidelijker gemaakt door het gebruik van kleuren.

Afbeelding van een sneeuwpop Afb 1. Voorbeeld van een situatie tekening. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting.

Wat staat er op een situatietekening?

Samenvattend is er op de situatietekening onder andere te zien:

  • Hoe groot het perceel is
  • Welke gebouwen op het perceel staan
  • Wat de afmetingen van deze gebouwen zijn. De schaalaanduiding voor een situatieschets is 1:1000

Hoe groot het perceel is wordt aangegeven door de afmetingen van de perceelgrenzen. Dit geeft ook gelijk het oppervlak van het perceel. De gebouwen worden aangegeven door tekeningen en zijn belangrijk voor de verdere bebouwing van het perceel.

De schaalaanduiding is belangrijk zodat elke constructeur die een situatietekening maakt weet wat de werkelijke grootte van de tekening is.

Waarom moet je een situatietekening laten maken?

Bij de aanvraag van bouwvergunning moet een bouwtekening gemaakt worden. Hieronder valt ook het toetsen van het bestemmingsplan. Voor het bestemmingsplan is de situering van het bouwwerk belangrijk. Dit betekent dat duidelijk moet worden waar het gebouw zich precies bevindt en met name wat er zich om het gebouw bevindt. Hier dient de situatietekening voor.

Er wordt er altijd eerst een van de bestaande toestand gemaakt en vervolgens een van de nieuwe toestand. Hier staan dan de afmetingen van het perceel en bebouwd oppervlak op. Ook is de situering van het bouwwerk ten opzichte van de perceelsgrenzen en de weg-zijde weergegeven.


Heeft u de hulp gekregen die u nodig had?